Weer en beste reisperiode voor Mallorca

Mallorca heeft een mediterraan klimaat dat sterk beïnvloed wordt door de Middellandse zee. Er waait over het eiland zo goed als altijd een stevige wind. Dit heeft tevens een grote invloed op het klimaat in Mallorca. Deze wind kan er namelijk voor zorgen dat op de warmste dagen van het jaar nog steeds aangenaam is op, maar kan er ook voor zorgen dat het op de minder mooie dagen van het jaar behoorlijk fris kan worden. In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur op Mallorca rond de 30 graden Celsius en zal in de avond en nacht ongeveer tien lager liggen. Van oktober tot en met april hen je hier de grootste kans op langdurige neerslag. Het zal op Mallorca echter zelden dagen achtereen regenen. De zeetemperatuur is hier met name in de zomerperiode erg aangenaam.Het klimaat van Mallorca

Dankzij de invloed van de Middellandse zee op het klimaat op Mallorca komen er hier maar weinig weersextremen voor. In de wintermaanden kan er vorst optreden op Mallorca, al zal dit in de meeste gevallen beperkt blijven tot de hoger gelegen gebieden van het eiland. In extreme gevallen kan het sneeuwen in deze delen van Mallorca. Dit gebeurt echter maar eens in de zoveel jaar. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier oplopen tot over de veertig graden Celsius. De zeewind zal op deze dagen voor de nodige verkoeling zorgen.

Regen

Mallorca heeft op jaarbasis maar weinig dagen met neerslag; toch liggen de gemiddelde neerslagcijfers hier behoorlijk hoog. Als het echter regent zijn het wel gelijk stevige buien. De meeste neerslag valt hier in de winterperiode; de zomermaanden zijn er nagenoeg droog. Als het regent in Mallorca is uitkijken, want anders dan in Nederland zijn de mensen op dit eiland veel minder voorbereid op regen. De afwateringsystemen laten te wensen over en het wegdek kan er behoorlijk glad worden. Gelukkig zal de straat er na een bui door de combinatie van de wind en de hogere temperaturen, snel opgedroogd zijn.

Wind

De altijd aanwezige zeewind heeft een belangrijke invloed op het klimaat van Mallorca. Deze wind zorgt voor verkoeling op de warmste dagen van jaar, maar kan de minder mooie dagen onaangedaan maken. De wind zorgt er hier tevens voor dat de meeste bewolking hard over het eiland wordt geblazen. Hierdoor is het soms moeilijk om een goed actueel weerbeeld van het eiland te krijgen. De verschillende weerswebsites spreken elkaar mede hierdoor sterk tegen. De weersverwachtingen op Mallorca verschillen soms meer dan vijf graden Celsius van elkaar. De wind komt hier logischerwijs ten alle tijden vanuit de kust en is in de buurt van de kust op zijn sterkst en zal richting het binnenland iets in kracht afnemen. De wind trekt aan het einde van de middag altijd wat aan.

Hitte

In de zomerperiode kan het behoorlijk heet worden op Mallorca en temperaturen van ver boven de 30 graden Celsius zijn hier dan eerdere de regel dan de uitzondering. Het is in deze periode verstanding om een zonnebrand met een hoge factor te nemen. De populairste stranden op Mallorca zijn zo goed als allemaal voorzien van zonnebedjes met daarbij parasols. Hierdoor kun je op het heetst van de dag ook op het strand heerlijk in de schaduw liggen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Mallorca zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Mallorca. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Mallorca