Typisch Mallorca

Mallorca is het grootste en drukst bezochte eiland van de Balearen. Het eiland wordt voornamelijk bezocht door Duitse, Brits en Italiaanse toeristen. Dit is voornamelijk te merken in de kustregio die door het massatoerisme zo goed als helemaal zijn eigen karakter heeft verloren. Wie het echte Mallorca wil leren kennen zal naar de binnenlanden van het eiland moeten trekken of een kustplaats op moeten zoeken die nog niet is ontdekt door het grotere publiek al is dit de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Toch zijn er een aantal producten die het eiland een eigen karakter en identiteit geeft. Sommige van deze producten zoals de Túnel de Mallorca en de Ensaïmada de Mallorca zijn door de toeristen omarmd en hebben hierdoor een wereldwijde bekendheid gekregen.Túnel de Mallorca

Túnel is het nationale drankje van Mallorca en de andere Spaanse eilanden behorend tot de Balearen. Het drankje in Nederland ook wel bekend als Takkensap wordt voornamelijk door jongeren gedronken als een shotje of in een mix. Op Mallorca wordt Túnel vaak besteld als Hierbas het Spaanse woord voor kruiden. Túnel wordt gemaakt van op Mallorca groeiende kruiden en anijs. Het heeft hierdoor een anijsachtige bijsmaak, maar is niet te vergelijken met andere anijsdranken zoals Pernod of ouzo. De flessen van de Túnel hebben in de meeste gevallen een bijzonder vorm. Vaak zijn dit enkele bollen die op elkaar zijn gestapeld. De Túnel wordt altijd samen met verse kruiden gebotteld.

Tapas

Net als in de rest van Spanje zijn de tapas het favoriete tussendoortje, avondeten en lunch van de gemiddelde inwoner van Mallorca. De verschillende tapas zijn op het eiland in allerlei vormen en maten te verkrijgen. In de hoofdstad Palma de Mallorca zijn de meeste en authentieke tapasrestaurants van het eiland te vinden. Ga hiervoor echter niet naar de drukke winkelstraten of pleinen, maar zoek een tentje op waar de lokale bevolking zit te eten. In deze barretjes eet je vaak de lekkerste tapas. Is er geen tafel meer vrij dan neem je plaats aan de bar en kun je gelijk uit de vitrine de tapas bestellen.
In de meer toeristische kustplaatsen zijn er vaak nog maar weinig Spaanse restaurants te vinden. Degene die er nog wel zijn die verkopen vaak niet meer dan een simpele paella of de standaard tapas. Hierop zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Ensaïmada de Mallorca

De Ensaïmada de Mallorca is een typische cake voor de Balearen en met name voor Mallorca. Deze zoete cake wordt gemaakt van meel, water, suiker, eieren, gist en reuzel. Dit laatste ingrediënt maakt de cake bijzonder voor de Balearen. Er wordt op meerdere plaatsen in de wereld een vergelijkbare cake gemaakt, maar toch wordt de Ensaïmada als typisch voor de Balearen gezien. Er zijn meerdere varianten van deze zoete cake te krijgen. De meeste zijn gevuld met zoete producten zoals slagroom of banketbakkersroom, maar er is ook een variant die gevuld is met pompoen. De Ensaïmada heeft een typische gevlochten vorm en wordt in achthoekige dozen verkocht met een kwaliteitsstempel. Op het vliegveld van Palma de Mallorca is de Ensaïmada één van de meest verkochte producten.

Parels

Officieel mogen het geen parels genoemd worden, maar Mallorca staat bekend om zijn Mallorca parels. Deze “nep” parels zijn gemaakt van glas met hierop gelijmde visschubben. Het zijn voornamelijk de schubben van de haring die hiervoor gebruikt worden. Op Mallorca staan enkele fabrieken waar deze parels met de hand gemaakt worden. Eén van de grootste parelfabrieken staat bij het plaatsje Manacor. In elke stad, plaats of dorp op Mallorca is er wel een winkel te vinden waar deze Mallorca parels verkocht worden. Omdat de parels allemaal met de hand moeten worden gemaakt ligt de prijs voor een ketting of armband nog vrij hoog al is het natuurlijk maar een fractie van de prijs van echte parels. Als je parels op Mallorca wilt kopen kun je dit het beste doen bij één van de fabrieken of in een gerenommeerde winkel. De parels die op markten, braderieën en bij toeristische bezienswaardigheden worden aangeboden zijn niet in alle gevallen te vertrouwen en soms worden hier plastic parels voor echte Mallorca parels aangeboden.

Windmolens

Een opvallend verschijnsel in de binnenlanden van Mallorca zijn de vele windmolens in het landschap. De meeste van deze windmolens bestaan uit een stenen basis met hierop ijzeren wieken. Veel van de karakteristieke windmolens hebben in de loop van de tijd hun originele functie verloren en staan alleen nog maar mooi te zijn in het landschap. Oorspronkelijk werden de molens gebruikt om het water uit het moerasachtige landschap van Mallorca te pompen en hierdoor vruchtbare grond te creëren. Sommige van de molens op het eiland zijn geschilderd in prachtige kleuren en zorgen hiermee voor een mooi contrast in het landschap. Vooral als in het voorjaar het gras net gemaaid is en op rollen op het land ligt zorgen de molens voor schitterende plaatjes.