Steden en dorpen op Mallorca

Er is op Mallorca eigenlijk maar één echte stad te vinden, dat is de hoofdstad Palma de Mallorca. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleine stadjes en dorpen die verdeeld over het eiland heen liggen. Deze kleine stadjes hebben vaak niet meer dan twintigduizend inwoners, maar hebben vaak wel een belangrijke regionale functie voor de vele kleinere dorpjes die in de omgeving liggen. Langs de kust en aan de vele baaien die Mallorca rijk is liggen meerdere voormalige vissersdorpjes die in de loop van de jaren uitgegroeid zijn tot populaire toeristische bestemmingen. Sommige van deze kustplaatsen zijn in het geheel gericht op het massatoerisme terwijl andere nog hun authentieke karakter hebben weten te behouden. In de zomermaanden kan in de plaatsen het inwoneraantal verdrievoudigen.De dorpen en steden op het eiland kunnen simpelweg in een aantal categorieën verdeeld worden. De wat luxere rustigere plaatsen zijn te vinden in het oostelijke deel van Mallorca en de plaatsen die bekend staan om het massatoerisme in het zuidelijke deel. De plaatsen in het centraal noordelijke deel van Mallorca staan vooral bekend om de familieresorts. Wil je meer van de rust en de natuur genieten op Mallorca, dan zijn er in het westelijke deel en centraal op het eiland behoorlijk wat plaatsen voor je te vinden.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is de grootste stad en de hoofdstad van Mallorca. Meer dan de helft van de bevolking van Mallorca woont in deze stad. Een vakantie op Mallorca is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan deze schitterende stad. Vooral het oude centrum van Palma de Mallorca met de daarin de Kathedraal la Seu en de Passeig Born zijn prachtig. In de stad zijn er vele prachtige pleintjes, kerkjes, musea en parken te vinden. Vooral de oude smalle straatjes in het oude gedeelte van de stad zijn prachtig om door heen te slenteren. De vele hoogteverschillen in de stad worden opgevangen door verschillende trappen die voor een knus geheel zorgen. Voor wie de stad te groot is om te belopen kan gebruik maken van één van de twee metrolijnen die onder de stad lopen. Net buiten Palma de Mallorca ligt het kasteel Bellver vanwaar je een schitterend uitzicht over de stad en de Middellandse Zee hebt.

Ben je van plan om een groot deel van de bezienswaardigheden en musea van Palma de Mallorca te bezoeken dan kun je veel geld besparen door vooraf online je tickets te kopen.

Valdemossa

Valdemossa is een klein toeristisch dorpje in de Serra de Tramuntana. Het dorpje dankt zijn bekendheid voornamelijk aan het feit dat de componist Frederik Chopin er enkele maanden van zijn leven in het kartuizerklooster heeft doorgebracht. Dit samen met zijn toenmalige muze George Sand. In het dorp zijn nog steeds vele herinneringen aan Chopin te vinden, zo is er een klein museum over de muziekschrijver ingericht waar je onder andere de piano kan zien die hij hier bespeelde. Op het plein bij de kerk staat een borstbeeld van de componist. De meeste toeristen komen om deze reden naar het dorp toe maar de plaatselijke bevolking komt hier naartoe omdat de heilige Catalina Tomàs in dit dorp geboren is. Haar voormalige woning is omgebouwd tot een kapel. Om deze twee redenen is Valdemossa een drukke toeristische bestemming geworden op Mallorca. Er zijn meerdere toeristische winkels in het dorp te vinden en onder de bomen in de winkelstraten vind je meerdere gezellige terrasjes.

Ca’n Picofort

Het stadje Ca’n Picofort is bij de meeste bekend en geliefd vanwege zijn kilometerslange zandstrand. De hagelwitte stranden en de turquoise blauwe zee zorgen ervoor dat Ca’n Picofort is uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen in het noordelijke deel van Mallorca. De centrale ligging van het stadje, de prachtige boulevard en de vele luxehotels hebben ervoor gezorgd dat in de zomermaanden Ca’n Picofort geliefd is bij veel toeristen. Daarnaast is het stadje de perfecte uitvalsbasis om de andere delen van het eiland te verkennen. Met een huurauto ben je zo in Pollença, de grotten van Drach of Cap de Formentor.

Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een verblijf in Ca’n Picofort bij TUI.nl

Cala d'Or

Cala d’Or is een populaire toeristische bestemming op Mallorca. Er zijn in het dorpje enkele prachtige zandstanden te vinden en in de baai is een schitterende jachthaven aangelegd. Langs de jachthaven loopt een mooie boulevard die geflankeerd wordt door hoge palmbomen. In het dorpje zijn vele winkels, restaurants en barretjes te vinden. Het is een populaire toeristische bestemming op Mallorca, maar is nog niet overbevolkt zoals veel andere voormalige vissersdorpjes op het eiland. Naast de geijkte toeristische restaurants zijn er in Cala d’Or enkele uitstekende Spaanse restaurants te vinden waar het heerlijk tapas eten is.

Platja de Palma

Platja de Palma is één van de drukste toeristische bestemmingen op Mallorca. Het ligt op slechts een kwartier rijden van het vliegveld en er zijn meer dan zeventig hotels in het kleine kustplaatsje te vinden. Het is de plek om goedkoop naar Mallorca op vakantie te gaan. Platja de Palma is in de loop van de jaren vastgegroeid aan El Arenal in het oosten en Ca’n Pastilla in het westen. Platja de Palma is in zijn geheel gericht op het massatoerisme en dan met name op Duitse toeristen. Als toerist word je hier eigenlijk automatisch in het Duits aangesproken en de menukaarten zijn er in het Duits. Er komen veel jongeren in Platja de Palma wat voor een levendig straatbeeld zorgt (lees de hele dag dronken Duitsers die over straat waggelen). In de avonduren zijn hier meerdere megadiscotheken te vinden die tot de late uurtjes open zijn. Als de discotheken sluiten dan gaan de feestgangers met veel kabaal naar huis toe. Lichte slapers kunnen hier beter geen hotelkamer aan de straatzijde nemen.

Langs het strand van Platja de Palma loopt een lange boulevard waar vele restaurants, barretjes en toeristenwinkels te vinden zijn. Voor degenen die geen zin hebben om de boulevard af te lopen rijdt er een toeristentreintje langs de boulevard.

El Arenal

El Arenal is een klein toeristisch plaatsje dat is vastgegroeid aan Platja de Palma. Het strand en de boulevard van Platja de Palma loopt zonder onderbreking over in die van El Arenal waardoor het voor de gemiddelde toerist moeilijk te zien is waar de het ene dorp begint of waar de ander ophoudt. Het strand wordt bij El Arenal een stuk breder een even verderop is de jachthaven van de voormalige vissersplaats te vinden. Tegenwoordig is El Arenal één van de drukst bezochte toeristische plaatsen van Mallorca. Er staan in deze kustplaats meer dan zeventig hotels die hoofdzakelijk door Duitse toeristen bewoond worden. Het toerisme in het plaatsje is dan ook zo goed als geheel op de Duitse markt gericht. Als je echter goed zoekt kom je er ook enkele Nederlandse kroegen tegen. Een toeristisch treintje rijdt tussen El Arenal en Platja de Palma.

Alcudia/Puerto Alcudia

Alcudia is één van de mooiste stadjes van Mallorca. het oude centrum van Alcudia is in zijn geheel met middeleeuwse stadsmuren ommuurd. De parochiekerk San Jai­me en enkele prachtige stadspoorten maken onderdeel uit van deze stadsmuren. Het stadje is in de tiende eeuw na Christus gesticht door de Arabieren en is in deze periode zelfs nog de hoofdstad van Mallorca geweest. Het stadje ligt centraal op het schiereiland La Victoria en wordt bijna geheel omsloten door kleine toeristische dorpjes zoals Port de Polleça, Platja d’Alcúdia, Mal Pas en Bonaire. De populairste toeristische bestemming op dit schiereiland is Port d’ Alcudia. In deze zeer toeristische badplaats zijn vele discotheken, barretjes en restaurants te vinden. Net als in de andere toeristische badplaatsen van Mallorca gaat het hier voornamelijk om hamburgerrestaurants, pizzeria’s, Engelse pubs en megadiscotheken. In totaal is er op het schiereiland La Victoria meer dan zestien kilometer aan zandstrand te vinden.

Deià

Deià is een prachtig dorpje aan de voet van een gebergte uitkijkend over de Middellandse Zee. Het dorp is met name bekend om het feit dat veel kunstenaars in het dorp verblijven en hebben verbleven in het verleden. Deià is het kunstenaarsdorp van Mallorca, Picasso, Anaïs Nin en Paul Theroux zijn slechts enkele beroemde namen die in Deià hebben gewoond. De dichter en schrijver Robert Graves heeft er het grootste deel van zijn leven gewoond, mede door zijn aanwezigheid werd Deià bij veel beroemdheden een populaire vakantiebestemming. In het voormalige huis van Robert Graves is tegenwoordig een museum over de schrijver gevestigd. Om het strand van Deià te kunnen bereiken moet je een behoorlijk afdaling maken, eenmaal op het strand word je getrakteerd op een helderblauwe zee. Er is geen zandstrand, maar op de kiezels kun je redelijk liggen.

Pollença/Port de Pollença

Pollença is een klein stadje in het noordwesten van Mallorca in de Serra de Tramuntana. Het stadje is in de dertiende eeuw gesticht door inwoners van Alcúdia die naar het binnenland waren getrokken om zo te ontsnappen aan de piratenaanvallen die er met regelmaat plaatsvonden. Dit bleek echter niet te helpen aangezien de stad in de zeventiende eeuw bijna in zijn geheel verwoest werd door de piraten. Centraal in het dorp ligt het Plaça Major met daaraan een kerk die in de dertiende eeuw door de tempeliers is gebouwd. Op het plein vind je een 365 treden tellende trap die je naar de top van de Puiugde Calvari brengt. Bovenop deze heuvel heb je een prachtig uitzicht op het stadje en het gebergte eromheen.
Port de Pollença ligt ten noorden van het stadje Pollença en is gelijk het meest noordelijk gelegen dorpje van Mallorca. Bij het dorpje liggen enkele mooie zandstranden en er loopt een prachtige boulevard die is afgezet met pijnbomen. In de baai van Port de Polleça ligt een grote jachthaven.

Capdepera

Capdepera is een klein stadje in het noordoosten van Mallorca. Omdat het stadje net iets verder van de kust afligt wordt het stadsbeeld van Capdepera nog niet bepaald door het toerisme. Wel komen er jaarlijks veel toeristen naar het stadje om het kasteel te bezoeken. Deze burcht is gebouwd in de veertiende eeuw om Capdepera te beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Vanaf de toren van deze burcht kun je in de verte Menorca zien liggen. Capdepera ligt op loopafstand van Cala Ratjada vanuit ander plaatsen op Mallorca is het verstandiger om met een huurauto het dorp te bezoeken. Een bezoek aan Capdepera kun je leuk combineren met een bezoek aan de Grotten van Drach en Porto Christo of het strand van Cala Millor.

Peguera

Peguera is één van de oudste toeristische bestemmingen op Mallorca. Het kustdorpje ligt in het zuidwesten van Mallorca in de gemeente Calviá. Er zijn drie grote zandstranden te vinden en meer dan honderd hotels. Peguera is voornamelijk erg populair bij de Duitse toerist en wordt in de zomermaanden ook wel gekscherend “Klein Duitsland”genoemd. Langs de boulevard zijn er meerdere restaurants en barretjes te vinden. De bediening zal je vaak hier in het Duits aanspreken en de menukaart is meestal in het Duits.
Vanuit Peguera vertrekken enkele van de mooiste wandelingen van dit deel van het eiland.

Cala Millor

Cala Millor is een voormalig vissersdorp dat tegenwoordig is uitgegroeid tot een populaire zon-, zee- en strandbestemming op Mallorca. Het dorp is voornamelijk geroemd om zijn prachtige strand dat meer dan één kilometer langs de Middellandse zee uitstrekt. Het is de meest toeristische plaats in het noordwesten van Mallorca, maar duidelijk een stuk minder toeristisch dan de meer zuidoostelijk gelegen badplaatsen van het land. Je vindt er wel weer dezelfde toeristische winkels, barretjes en het toeristentreintje zoals je ze bijvoorbeeld in Platja de Palma kan vinden. Er zijn in de buurt van de badplaats tal van leuke activiteiten te doen. Zo kun je er een boottocht maken of paardrijden. In het dorpje is tevens een duikschool te vinden. Hoewel Cala Millor een stuk minder toeristisch is zijn hier aan de boulevard maar weinig echte authentieke Spaanse restaurants te vinden. Wel zijn er een aantal Engelse pubs en Duitse kroegen te vinden.

Artá

Artá is een prachtig plaatsje in het noordoosten van Mallorca in de gelijknamige gemeente. Het is nog een mooi authentiek stadje dat maar weinig is veranderd door de jaren heen. Het massatoerisme heeft deze zijde van het eiland nog niet gevonden en ook de kleine kustplaatsen die bij Artá horen zoals Colònia de Sant Pere en Montferrutx zijn nog ongemoeid gelaten. De weekmarkt die hier elke dinsdag gehouden wordt is zowel bij de toeristen als bij de locale bevolking erg populair. Het opvallendste gebouw van Artá, de Sant Salvodor kerk vind je net buiten het plaatsje. De kerk is gebouwd op een heuvel en kijkt waakzaam over het stadje en de omgeving uit.

Andratx/Puerto de Andratx

Andratx is een klein stadje en een gemeente in het zuidwestelijke deel van Mallorca. Andratx ligt in de Serra de Tramuntana. De berg de Andratx is één van de populairste bergen voor wielrenners op Mallorca. In het stadje zijn meestal wel een aantal wielrenners te vinden die op een terrasje bij zitten te komen van de lange klim. Een van de opvallendste gebouwen in Andratx is het kasteel van Andratx waar tegenwoordig het gemeentehuis en de plaatselijke toeristische informatie in zijn gevestigd.
Puerto de Andraxt ligt enkele kilometers bij Andratx vandaan is het meer toeristische deel van het stadje. Hier zijn enkele hotels te vinden en een prachtig zandstrand. Deze prachtige baai is nog onontdekt door het grote publiek dus hier kan je nog in alle rust van het strand en de Middellandse zee genieten.

Maak vanuit Andratx een prachtige boottocht langs de prachtige kustlijn van Mallorca. Onderweg krijg je een lunch en is de kans groot dat je dolfijnen tegenkomt

+ geschikt voor gezinnen met jonge kinderen
+ gelegenheid om te zwemmen en snorkelen
+ uitstekend uitzicht op de zeebodem door de glazen bodem van de boot

Porto Cristo

Porto Cristo is een dertiende-eeuws dorp in het oosten van Mallorca. Volgens een legende zou er een vissersboot op deze plaats aangespoeld zijn met erin een crucifix. De naam van het dorp zou hieraan verleend zijn. Anders dan veel andere plaatsen op Mallorca is Porto Cristo niet geheel afhankelijk van het toerisme. In de vissershaven van het dorp ligt nog een van de actiefste vissersvloten van het eiland.
De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp zijn de grotten van Drach. Deze grotten behoren tot de mooiste van de Balearen en zijn een bezoekje meer dan waard. Niet ver van deze grotten liggen de Cuevas del Hams een ander prachtig grottencomplex. Na een bezoek aan de grotten kun je heerlijk relaxen op het strand van Porto Cristo.

Magaluf

Net als Playa de Palma is Magaluf één van de populairste toeristische bestemmingen op Mallorca voor jongeren. Magaluf staat bekend om zijn vele megadiscotheken. Langs de boulevard van Magaluf zijn er naast de discotheken verschillende eettenten en souvenirwinkels te vinden. Verwacht hier echter geen typisch Spaanse tentje of pittoreske pleintjes. Het hele dorp is gericht op het massatoerisme. Dus zijn hier meerdere Mac Donalds en andere populaire eettenten te vinden. Voor wie na de hele nacht discotheek nog energie heeft kan naar één van de waterparken in de buurt van Magaluf. De stranden rond het dorp zijn mooi maar vaak erg druk en alles behalve rustig.

Port de Sóller/Sóller

Port de Sóller is een prachtig kustplaatsje in het centraal westelijke van Mallorca in de Serra de Tramuntana. Het dorp Port de Sóller ligt op slecht enkele kilometers van het stadje Sóller vandaan en is vanuit het stadje te bereiken met een historische tramlijn. Deze tram is de leukste en mooiste manier om in Port de Sóller te geraken. Vanuit de tram heb je een prachtig zicht op de schitterende baai van het stadje. Deze natuurlijk gevormde baai zorgt ervoor dat Port de Sóller minder last heeft van de harde winden die er op Mallorca kunnen waaien. Kom je met de auto naar het stadje toe dan moet je hem aan de rand van het centrum parkeren aangezien de baai autoluw is. Rondom de baai liggen meerdere hotels en restaurants. Er is ook een grote jachthaven te vinden. Sóller zelf is een mooi oud bergstadje dat een belangrijke regionale functie heeft. Zo wordt hier bijvoorbeeld elke zaterdag een grote weekmarkt gehouden met allerlei verse producten maar ook met kleren, tassen etc.. In de buurt van Sóller liggen enkele van de mooiste dorpjes van Mallorca.

Colonia Saint Jordi

Colonia Saint Jordi is een klein toeristisch plaatsje in het zuidoosten van Mallorca. De badplaats is voornamelijk populair om de prachtige zandstranden die in de buurt van het dorpje te vinden zijn. Het bereiken van deze stranden kan nog wel eens een probleem zijn, aangezien ze alleen te bereiken zijn via kleine onverharde wegen. Mede hierdoor is Colonia Sant Jordi in tegenstelling tot andere kustplaatsen in dit deel van Mallorca nog niet uitgegroeid tot een populair toeristenoord. Iets ten noorden van het dorpje ligt een groot zoutmeer dat gebruikt wordt om zout te winnen. Op meerdere plaatsen in Colonia Saint Jordi is dit zout te koop.

Sa Rápita

Het kleine kustplaatsje sa Rápita is bekend om zijn prachtige strand S’Arenal de sa Rápita dat meer dan een kilometer lang is. Het strand bevindt zich direct naast de Club Nautico in sa Ràpita. Het strand van sa Rápita is erg populair bij windsurfers en kitesurfers. In het dorpje zelf is maar weinig te beleven. Dit geldt echter niet voor het strand van sa Rápita. Het strand ligt hier zo goed als vol. Dit zijn voornamelijk mensen die hier in de buurt in een hotel zitten maar ook mensen die in één van de drukkere toeristenressorts verblijven en wat meer rust op willen zoeken. De stranden liggen hier namelijk wel redelijk vol maar zijn een stuk rustiger dan bijvoorbeeld in Platja de Palma. Op de Club Nautico na zijn er bij het strand verder geen horeca gelegenheden te vinden.