Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Mallorca is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke gebieden je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een korte vakantie op Mallorca veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle mooie dorpjes, bezienswaardigheden en prachtige stadjes van Mallorca tijdens één vakantie te bezoeken.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Wel of niet op vakantie naar Mallorca? Let goed op het reisadvies voor Spanje en de Balearen. Bij een ‘code oranje’ worden vakanties afgeraden, bij code groen of geel is er vanuit Nederland geen negatief reisadvies. Kijk ook goed welke regels Mallorca hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Mallorca

Wil je een vakantie boeken naar Mallorca? Kijk dan zeker even naar de Mallorca vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Mallorca aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Mallorca vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Mallorca vakanties op TUI.nl

Reisdocumenten en douane

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen; zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een chloorsmaak. Het is hierdoor wel geschikt om je tanden mee te poetsen maar als drinkwater kan ik het afraden. Als drinkwater kun je beter flessenwater gebruiken. In hotels, restaurants of bars waar ze met een postmix installatie werken kan de frisdrank de zelfde chloorbijsmaak hebben.

Veiligheid

Mallorca is een veilig eiland er komt hier maar weinig criminaliteit voor. In Palma de Mallorca en de toeristische kustplaatsen moet je echter wel opletten op zakkenrollers en gauwdieven. Laat in je huurauto geen waardevolle spullen achter want voorkomen is beter dan genezen.

autohuur Mallorca

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Spanje is 112

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Op de Balearen, en dus ook op Mallorca, wijken de nationale feestdagen iets af van de feestdagen die gelden op het Spaanse vaste land. Naast de nationale feestdagen heeft iedere stad of dorp wel een eigen feest. Deze feesten hebben vaak een religieuze oorsprong en gaan vaak gepaard met veel zang en dans.

Overzicht van feestdagen op Mallorca

1 jan Nieuwjaar (Cap d’any)
6 jan Driekoningen (Els Reis Mags)
1 mrt Dag van de Balearen (Dia de les Illes Balears)
1 mei Dag van de Arbeid (Festa del Traball)
25 jul St. Jacobsdag (Sant Jaume)
15 aug Maria Hemelvaart (L’Assumpció)
12 okt Nationale feestdag (Dia de l’Hispanitat)
1 nov Allerheiligen (Tots Sants)
6 dec Dag van de grondwet (Dia de la Constitució )
8 dec. De onbevlekte ontvangenis van Maria (La Immaculada Concepció)
25 / 26 dec Kerstmis (Nadal)

Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag. Carnaval wordt in de plaatsen Porreres en Montuiri uitbundig gevierd.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn zeker in de grotere plaatsen en in de toeristische kustplaatsen genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pinpas terecht kan. In de kleinere dorpen op het eiland is dit vaak lastiger.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is  niet overal het geval dus zorg dat je altijd enkele contanten op zak hebt.

Telefoon, internet en wifi

Het mobiele netwerk op Mallorca is zo goed als overal op het eiland uitstekend. Hetzelfde geld voor het 4G netwerk op het eiland. Het enige nadeel van het 4G netwerk op Mallorca is dat het soms wat traag is. Er zijn op Mallorca nog maar weinig bedrijven en instellingen die geen gratis wifi aanbieden. In de meeste horeca gelegenheden is er vaak wel een wifi netwerk te vinden. In de meeste gevallen zal deze versleuteld zijn, de code is meestal te vinden op een goed zichtbare plaats of op de menukaart. Kun je hem niet vinden vraag het dan even aan het personeel. De meeste hotels en resorts op Mallorca bieden gratis wifi aan. De kwaliteit hiervan is verschillend per hotel. Gelukkig kun je op Mallorca zonder bijkomende kosten gebruik maken je je Nederlandse abonnement.

Openingstijden

De winkels in de toeristische plaatsen zijn in de meeste gevallen zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 21:00 en is sommige gevallen nog later. Sommige van de winkels en verhuurbureaus sluiten tussen 13:00 en 17:00 maar dit verschilt erg per winkel en per plaats. De openbare instellingen op het eiland zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 14:30.

Fooien

Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte op Mallorca. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas. Dit is natuurlijk allemaal vrijwillig en vrijblijvend. Ben je niet tevreden over de service dan geef je niets.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, waardoor er geen tijdsverschil is tussen de twee landen. De zomer- en wintertijd loopt hier tevens gelijk.

Taal

Net als in Catalonië is het Catalaans op Mallorca de belangrijkste taal. Spaans is de tweede taal van het eiland maar wordt door sommige inwoners van het eiland liever niet gesproken. De mensen die in de toeristen industrie werkzaam zijn spreken over het algemeen allemaal goed Engels en Duits. Het is voor Nederlanders er soms even wennen aangezien in de meeste kustplaatsen alle toeristen zo goed als standaard in het Duits worden aangesproken. Bij de meeste restaurants zijn de menukaarten in meerdere talen te verkrijgen.

Prijzen

De prijzen op Mallorca liggen iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De prijzen in de supermarkt liggen gemiddeld tien procent lager dan in Nederland. In een gemiddeld restaurant eet je een voor-, hoofd- en nagerecht tussen de twintig en de dertig euro. Goedkoper kan natuurlijk ook maar hier zal de kwaliteit dan ook naar zijn.