Fietsen op Mallorca

Mallorca is al jaren een populair fietseiland. Het zijn niet alleen de profploegen die hier hun trainingsrondjes komen rijden, maar amateurs en wielertoeristen. Zeker als het voorjaar in Nederland weer eens in het water is gevallen, trekken er vele fietsers naar het eiland toe. Er komen dan ook met name wielrenners naar Mallorca toe, maar het aantal toerfietsers is zeker met de opkomst van de elektrische fiets steeds groter aan het worden. Het eiland is voornamelijk zeer geliefd bij de fietsers door zijn heuvelachtige karakter. De Serra de Tramuntana en Serra de Llevant zijn de populairste delen van het eiland als het om fietsen gaat. De prachtige tussendoor straatjes in het laagland, tussen deze twee bergketens, zijn tevens meer dan de moeite waard.

Een georganiseerde fietsreis op Mallorca boek je bij Tui.nl

Uitgezette fietsroutes

Er zijn op Mallorca maar weinig permanent uitgezette fietsroutes te vinden. Wel kun je met behulp van een kaart je eigen weg vinden over het eiland. De meeste plaatsen en dorpen staan goed bewegwijzerd waardoor je vrij gemakkelijk je weg kan vinden op het eiland. Bij de meeste fietsverhuurbedrijven zijn er meerdere fietsroutes in verschillende lengtes en in verschillende moeilijkheidsgradaties te verkrijgen. Sommige verhuurbedrijven verhuren tegenwoordig bij de fiets GPS-trackers waarmee je nog gemakkelijker je weg over het eiland kan vinden.Wegdek

De staat van het wegdek van de meeste wegen op Mallorca is uitstekend. De wegen op Mallorca bestaan hoofdzakelijk uit lange gladde asfaltwegen die goed onderhouden worden. Hierop zijn natuurlijk altijd uitzonderingen te vinden.

Ander verkeer

Er wordt op Mallorca zoveel gefietst dat de andere weggebruikers, mits het geen toeristen in een huurauto zijn, zich heel tolerant opstellen naar de groepen wielrenners. Vaak geven ze voorrang en maken plaats op de weg. Als het om toeristen in een huurauto gaat dan is het vaak wat opletten; aangezien zij niet gewend zijn aan de omgeving en de groepen wielrenners. Het blijft echter altijd opletten.

Fiets huren

Er zijn op Mallorca enkele honderden verschillende fietsverhuurbedrijven. Bij de meeste van deze bedrijven kun je zowel racefietsen, mountainbikes als gewone fietsen huren. Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om een elektrische fiets te huren. Een gewone fiets huur je er al voor minder dan tien euro per dag. De prijzen voor racefietsen en mountainbikes lopen erg uit elkaar. Dit heeft voornamelijk met de kwaliteit en de afmontering van de fiets te maken. De goedkoopste racefietsen huur je er voor ongeveer vijftien euro per dag terwijl de duurste meer dan het dubbele kan kosten. Bij de meeste bedrijven is het mogelijk om je eigen zadel en pedalen op de fiets te laten zetten. Als je een fiets gaat huren vergeet dan niet om je paspoort mee te nemen.

Fiets meenemen

Wie liever met zijn eigen fiets op Mallorca wil toeren kan zijn fiets meenemen in het vliegtuig. Hiervoor moet je de fiets in een doos laden. De trappers en het zadel moeten eraf en stuur moet ervoor gedraaid worden. Deze dozen zijn te verkrijgen op de grotere vliegvelden maar je kunt zelf ook een doos in elkaar zetten of een doos vragen bij je fietsenmaker. Het is verstandig om je fiets zo goed mogelijk in te pakken aangezien het personeel niet altijd even voorzichtig met bagage omgaat. De trappers en het zadel vervoer je het beste apart. Mocht je fiets om één of andere rede niet aankomen op de bestemming kun je nog een fiets huren en hier je eigen trappers en zadel opzetten.
De prijzen voor een fiets te nemen in het vliegtuig verschillen erg per luchtvaartmaatschappij maar liggen ergens tussen de zeventig en de honderdvijftig euro.