Bezienswaardigheden op Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen is een zeer complete vakantiebestemming. Mallorca heeft het allemaal; zon, zee, strand en prachtige natuur en plaatsen. Over het gehele eiland verspreid zijn er tal van interessante bezienswaardigheden. Op Mallorca zul je je niet snel vervelen. Een aantal van deze bezienswaardigheden mogen wat ons betreft niet overgeslagen worden en hiervan hebben we op deze pagina een beeld getracht te schetsen. In ons overzicht laten we zoveel mogelijk verschillende bezienswaardigheden aan bod komen. Deze kunnen betrekking hebben de prachtige natuurschoon en op de vele culturele hoogtepunten die het eiland herbergt. Natuurlijk is het een overzicht en zijn er ongetwijfeld plaatsen die hier niet staan, maar ook zeer interessant zijn om te bezoeken. Toch geeft deze pagina een goed beeld van wat het eiland op dit vlak te bieden heeft. Natuurlijk zullen er bezienswaardigheden ontbreken. Het eiland Mallorca is vrij groot met een oppervlakte van 3640 vierkante kilometer, waardoor het onmogelijk is om alle trekpleisters hier met voldoende eer aan bod te laten komen. Toch krijg je een goed beeld van alles wat er mogelijk is op Mallorca en kan dit een goede basis zijn. Laat je verrassen door deze unieke trekpleisters.



Grotten van Drach

Letterlijk vertaald betekenen de grotten van Drach ‘drakengrotten’. Deze grotten horen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland Mallorca. Het carbonaatgesteente van de grotten dateert uit de periode van elf miljoen tot vijf miljoen jaar geleden. Hoewel we de Middellandse Zee tegenwoordig bestempelen als een gebied met een aangenaam en warm klimaat was dit in deze periode anders. Toen was het hier zelfs nog veel heter en waren er veel koraal, schelpen en andere zeeorganismen aanwezig. In deze periode van bijna 6 miljoen jaar stapelde het residu hiervan op en dat leidt tot carbonaatgesteente. Door verschillende eroderende processen zijn de grotten ontstaan. Wat kenmerkend is aan de drakengrotten, is het grote ondergrondse meer.
Tegenwoordig kun je met een bootje de grotten bezoeken. Dit is erg leuk, want de bootjes varen met muzikale begeleiding en delen van het grottencomplex zijn prachtig verlicht waardoor het sprookjesachtig aan kan doen. De boten hebben ook een glazen bodem, waardoor je ook de onderwaterwereld van het grottencomplex kunt bewonderen. Een uitstapje naar de ‘Grotten van Drach’ is een aanrader voor het hele gezin. Naast dat het heel mooi is leer je ook veel over het ontstaan van deze grotten.

De goedkoopste tickets voor de "Grotten van Drach"

Sierra Tramuntana

Mallorca is een zeer gevarieerd eiland. Waar het zuidelijk deel van het eiland wat meer vlak en heuvelachtig is, kun je in het noorden genieten van de ‘Sierra Tramuntana’. Deze bergketen is een unieke combinatie van een ruw bergachtig landschap waarin ook vele culturele elementen te vinden zijn. Deze unieke combinatie heeft ervoor gezorgd dat Sierra Tramuntana sinds 2011 een vermelding heeft gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bergen in dit deel van het eiland zijn erg hoog. Vele van de toppen zijn hoger dan duizend meter. De hoogste top is zelfs 1445 meter. Dit is de Puig Major die bovendien de hoogste berg van het eiland is. Naast dat je vanaf deze bergtop prachtige uitzichten hebt, is het ook militair gebied. Sinds het jaar 1958 zijn er op de top van de berg Amerikaanse radarinstallaties gebouwd. Aan de voet van deze berg liggen twee kleine stuwmeren die de inwoners van de hoofdstad Palma de Mallorca van drinkwater voorzien. De Sierra Tramuntana loopt langs de gehele noordkust van Mallorca. Het ruwe berglandschap eindigt direct aan zee. Door de Sierra Tramuntana lopen meerdere wandelroutes voor zowel de meer gevorderde wandelaars als beginnende wandelaars. Het is mogelijk om een wandelroute te doen van slechts enkele uren tot een wandeling van enkele dagen die je langs de mooiste uitzichtpunten en een aantal verscholen strandjes brengt. Liefhebbers van canyoning kunnen hier ook terecht. Naast het natuurschoon zijn er ook een aantal mooie dorpjes en culturele bezienswaardigheden verscholen in dit ruwe landschap, waardoor het een mooie combinatie is van natuur en cultuur.

Klooster van Lluc

Het kan zijn dat je op het eiland Mallorca bedevaarders tegen komt. De kans is groot dat deze mensen op het eiland zijn om het ‘Klooster van lluc’ te bezoeken. Het is in dit klooster waar het belangrijke katholieke reliek ‘De zwarte Madonna’ te bewonderen is. De meeste mensen die op bedevaart gaan naar dit klooster doen dit op de eerste zaterdag in augustus tijdens de “Marxa Güell een Lluc a peu”. Een lange mars van duizenden mensen trekt dan vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca naar het in het noordwesten gelegen klooster.
Niet alleen de zwarte Madonna is een reden om dit klooster te bezoeken; ook het gebouw zelf is een mooi complex met onder andere een kleine botanische tuin. De oudste delen van het kloostergebouw dateren uit de dertiende eeuw. De basiliek is het hoofdgebouw en deze is opgebouwd in renaissancestijl en dateert uit de zeventiende eeuw. Naast dit hoofdgebouw zijn ook de bijgebouwen prachtig, zowel van binnen als van buiten. Let tijdens je bezoek op de façade van de basiliek die aan de bovenzijde prachtig gedecoreerd is. De kerkkoepel aan de binnenzijde is op zijn beurt weer excellent beschilderd. Ook lang voordat het klooster hier te vinden was, stond deze locatie bekend als een heiligdom. Er zijn sporen gevonden die erop wijzen dat hier in de prehistorie al een heilige plaats was. Een andere bezienswaardigheid dat hier te vinden is, is het rijkelijk gedecoreerde hoogaltaar. Op deze locatie kun je makkelijk een halve dag of langer rondlopen en genieten van een voortreffelijk staaltje religieus erfgoed dat ook nog eens verscholen ligt in een prachtige groene bergachtige omgeving.

Aquarium van Palma de Mallorca

In de hoofdstad Palma de Mallorca kun je één van de mooiste aquaria van Europa bezoeken. Natuurlijk mag de eigen omgeving van de Middellandse Zee niet ontbreken. Het aquariumcomplex is opgedeeld in verschillende gebieden van over de hele wereld. Het mediterraan gebied wordt gepresenteerd in vijfentwintig aquaria waarbij je kennismaakt met de typische onderwaterwezens van de Middellandse Zee. Denk hierbij aan zeepaardjes, bazen, inktvissen en zeesterren. Dit is slechts een kleine greep van al het moois dat je in de wateren van de Middellandse Zee kunt bewonderen.
Andere gebieden die worden gepresenteerd aan de bezoekers zijn de tropische zeeën, waar vooral de nadruk ligt op prachtig koraal en kleurrijke vissen.
Liefhebbers van grote vissen, zoals haaien en roggen kunnen terecht in het grootste aquarium. The Big Blue heeft een diepte van acht en een halve meter en kan vanaf drie verdiepingen bekeken worden. De verzameling van kwallen is een stuk mooier dan dat de bewoordingen doen vermoeden. Uniek aan het Palma Aquarium is ook de daktuin op het complex die is ingericht als tropisch regenwoud. Zeker op een warme zomerdag is het hier goed toeven door de vele schaduwen en de zeven meter hoge waterval die verfrissende spray van kleine druppeltjes veroorzaakt. De ‘Mediterranean Gardens’ maken het geheel af. Deze grote tuin heeft een oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Hier kun je kennismaken met de typische begroeiing van de eilanden in de Middellandse Zee. Naast de prachtige fauna is hier ook een vijver met mooie koikarpers en het aquarium met pijlstaartroggen ondergebracht.

Koop voordelig je entreekaarten voor het Aquarium van Palma de Mallorca en de onlangs gebouwde AquaDome voordelig bij Get Your Guide.

+ gratis annuleerbaar
+ geen wachtrij
+ gemakkelijk direct vanaf je telefoon

Tren de Sóller

In de tijd dat de Moren het hier voor het zeggen hadden werd het plaatsje Sóller gesticht. Deze Moorse invloeden zie je nog altijd terug in het stratenplan van het plaatsje. In het jaar 1905 werd hier een tramroute geopend die sindsdien de stad Sóller met de 5 km verderop gelegen haven Port de Sóller verbindt. Later kwam er nog een lijn bij naar de hoofdstad Palma de Mallorca. Nog altijd is het mogelijk om op deze route met een tram te rijden. De tram zelf is een gerestaureerd exemplaar die dateert uit de periode van rond de opening van deze tramlijn. Het gaat om een nostalgische houten tram uit het jaar 1912. Tegenwoordig worden de reizigers in de nostalgische houten tram vervoerd over een route van zo’n 27 km lang. Deze route gaat dwars door het bergachtige noordelijke landschap van Mallorca richting de hoofdstad. Reizigers worden getrakteerd op de mooiste uitzichten langs de route die in totaal is voorzien van 13 tunnels. Ook de route naar de haven is nog steeds te nemen in een even authentieke tram. Kenmerkend aan de trams is dat de voertuigen tweerichtingsvoertuigen zijn. Ook is het vrij ongebruikelijk dat een tramtoestel aan één kant deuren heeft, maar bij de trams van de Tren de Sóller is dat wel zo. In totaal kun je zo tweede routes afleggen; eentje vanaf Palma de Mallorca naar Sóller en eentje naar de haven van Sóller en natuurlijk ook andersom.

Pollentia

Liefhebbers van oude vervlogen culturen moeten zeker de Romeinse stad Pollentia bezoeken wanneer ze verblijven op Mallorca. Het was de Romeinse consul Quintus Caecilius Metellus die in het jaar 123 voor Christus het eiland Mallorca veroverde. Onder deze Romeinse heerschappij werd rond het jaar 60 voor Christus Pollentia gesticht. Dit werd gedaan om de aanwezigheid van piraten op de Middellandse Zee te ontmoedigen. Door de goede ligging en de belangrijke strategische positie die het plaatsje innam, werd Pollentia al gauw één van de belangrijkste nederzettingen van Mallorca. De restanten van deze oude Romeinse nederzetting vind je terug in het huidige Alcúdia. Deze plaats staat tegenwoordig vooral bekend als één van de meest levendige badplaatsen van het eiland Mallorca waar je lange witte stranden vindt en tal van voorzieningen om het de toeristen naar hun zin te maken.
Absoluut hoogtepunt is toch wel Pollentia, waar je onder anderen een Romeins theater kunt bezoeken uit de eerste eeuw. Opvallend is dat de restanten van dit theater zeer goed bewaard gebleven zijn. Het grootste deel van Pollentia is open voor het publiek en ook is er een museum ondergebracht op het terrein waar je meer komt weten over deze oude Romeinse nederzetting.

Castillo de Capdepara

In de geschiedenis is het eiland Mallorca altijd een belangrijke strategische plek geweest in de Middellandse Zee, zowel voor handelsbelangen als voor strategische redenen. In de veertiende eeuw werden er op het eiland bouwwerken en vestingwerken aangelegd in het noordoostelijke deel van Mallorca. Ooit was dit door een nog veel grotere vesting, maar tegenwoordig is het nog steeds zeer de moeite van het bezoeken waard. Castillo de Capdepara ligt bovenop de 159 meter hoge Puig de Capdepara. Nog altijd zijn er vele stukken muur en oude panden te bewonderen. Zij liggen in een bovenal groene omgeving en brengen je terug naar lang vervlogen tijden. Bovendien heb je vanaf het hoogste punt een prachtig uitzicht over de omgeving en het iets noordelijker gelegen Castell. De vesting is ondergebracht op een driehoekig ommuurd domein. Een van de gebouwen die er nog steeds kunt bezoeken is een in het noorden van het complex gelegen kerk. Andere interessante bouwwerken zijn het van veraf al opvallende ‘Torre d’en Miquel Nunis’ en het huis een van de gouverneur ‘Çasa del Governador’. Veel van de gebouwen zijn keurig gerestaureerd en ook van binnen te bezoeken. Dit moet je ook zeker doen bij het prachtige kerkje.

Klooster van Valdemossa

De reden dat de Sierra Tramuntana een vermelding heeft gekregen op de werelderfgoed van UNESCO is mede te danken aan het prachtige klooster van Valdemossa. Dit kartuizerklooster is tegenwoordig ingericht als een museum. Het klooster werd gebouwd in het begin van de veertiende eeuw en deed toen dienst als het paleis van koning ‘Sancho van Majorca’, die ook wel bekend stond onder zijn bijnaam ‘de vredige’. In het jaar 1399 wisselde het bouwwerk van eigenaar en kwam het in handen van de monniken van de kartuizerorde. Eeuwenlang deed het gebouw daarna dienst als klooster tot het in het jaar 1835 werd geprivatiseerd.
Toen werd het gebouw een plek waar mensen appartementen konden huren. De meest beroemde bewoner van het complex is de Poolse componist Frédéric Chopin die hier verbleef in de winter van 1838 en 1839. De Franse schrijfster George Sand heeft hier ook gezeten en over haar verblijf een boek geschreven genaamd ‘Een winter op Mallorca’. Naast dat je tijdens je bezoek aan dit oude kloostercomplex meer komt weten over hoe de monniken leefden, kun je ook de verblijfplaatsen van deze beroemde componist en schrijfster bezoeken.
Heel veel van het interieur van het klooster ziet er nog net zo uit als toen de monniken hier nog leefden. Naast dat de binnenzijde erg mooie authentieke vertrekken heeft, is ook de buitenzijde van het gebouw prachtig om te aanschouwen. Het lijkt helemaal in harmonie te zijn verrezen met de prachtige ruwe omgeving van het landschap.

Cap de Formentor

Een van de meest schilderachtige plaatsen die je kunt vinden op het eiland Mallorca is Cap de Formentor. Dit kleine schiereiland wordt gekenmerkt door de prachtige kliffen die hier een ontmoeting hebben met het water van de Middellandse Zee. Op een van de meest vooruitgeschoven kliffen ligt de vuurtoren van het schiereiland.
We raden bezoekers aan om hier zeker een keer naartoe te gaan, net voordat de zon de dooft in het water van de Middellandse Zee. De zonsondergangen zijn hier fenomenaal. Het schiereiland Fermentor is zowel het meest oostelijke als noordelijke deel van Mallorca. Je kunt Formentor goed bereiken; zowel met de auto als met de fiets. Ook zijn er verschillende wandelroutes naar het schiereiland. Wanneer je Mallorca bezoekt, mag je Cap de Formentor zeker niet overslaan, want dit is een van de mooiste plekjes van het eiland.
Mocht je deze plek te voet of met de fiets aandoen, dan is het goed om te weten dat er naast de vuurtoren een kleine bar is waar je kunt genieten van een lekker drankje terwijl je kijkt naar het adembenemende uitzicht. Natuurlijk ben je hier ook welkom als je met de auto Cap de Formentor bezoekt.

Kathedraal La Seu

In de hoofdstad Palma de Mallorca zijn tal van mooie bezienswaardigheden te bezoeken. Wat ons betreft is Kathedraal La Seu hiervan het absolute hoogtepunt. Voor de bouw van deze iconische kathedraal heeft men een hoop jaren moeten besteden. De eerste steen werd gelegd aan het eind van de dertiende eeuw en in het jaar 1601 werd het voltooid. De kathedraal hoort tot één van de meest iconische ter wereld. Zoals wel vaker tijdens reqonquista is dit kerkgebouw gebouwd op een plek waar eerst een moskee stond. Hoewel de kathedraal in het jaar 1601 was voltooid zijn veel van de elementen in neogotische stijl. Dit komt door een grote aardbeving in het jaar 1851 waarbij een groot deel van de kathedraal werd verwoest. Daarna is de kathedraal weer in volle glorie hersteld. Een leuk stukje informatie is dat ook de beroemde Spaanse architect Antoni de Gaudi zich heeft beziggehouden met enkele elementen van de kathedraal. Zo zijn de kroonluchters en het glas in lood van zijn hand. Toen waren de mensen niet zo blij met deze ‘nieuwe’ invloeden, maar tegenwoordig draagt dit zeker bij aan de goddelijke schoonheid van het kerkgebouw.

Koop vooraf je tickets voor de kathedraal van Palma en skip the line!

Kasteel Bellver

Palma de Mallorca heeft een aantal opvallende bezienswaardigheden. Zo heb je hier de iconische kathedraal ‘La Sue’, maar ook Kasteel Bellver is een zo’n iconisch bouwwerk dat je terugvindt in de hoofdstad van het eiland Mallorca. Het kasteel ligt net buiten het oude centrum van de stad en torent bijna 113 meter boven de zeespiegel uit. Hierdoor zie je het kasteel al van veraf liggen. Het complex ziet eruit als een onneembare vesting door de dikke muren en de veelal ronde constructie. Vanaf het moment dat je dit bouwwerk ziet weet je dat je er heen wilt. Eenmaal boven aangekomen zul je zeker niet teleurgesteld zijn. Net als dat het kasteel van veraf al erg mooi is, geldt dit zeker ook vanaf het terrein zelf. Dan word je een verborgen juweel gewaar, namelijk de prachtige patio die geheel wordt omkaderd door het ronde bouwwerk. Hier vallen ook meteen de zuilengalerijen aan de binnenzijde op.
Het mag vanzelfsprekend zijn dat je vanaf deze plek een prachtig uitzicht hebt over de Middellandse Zee, maar vooral over Palma de Mallorca. Ook de binnenzijde van het bouwwerk herbergt een aantal geheimen. Zo is er een kunstmatig grottenstelsel aangelegd voor de aanvoer van materialen. Wanneer je eenmaal op het domein bent van het kasteel valt je ook de vier meter brede gracht die het bouwwerk in zijn geheel omsluit op. De iconische torens zie je al van veraf liggen, maar zijn ook van dichtbij zeer indrukwekkend. Naast het strategische belang van Kasteel Bellver, heeft het gebouw ook dienstgedaan als gevangeniscomplex.

Dragonera

Een van de bezienswaardigheden van het eiland Mallorca is een eiland. Het drakeneiland, zoals Dragonera vertaald is naar het Nederlands, is een klein eilandje dat net voor het zuidwestelijk deel van de kust van Mallorca ligt. Eigenlijk is het eiland een uitloper van de bergketen Sierra Tramuntana die daar nog eenmaal zijn kop boven het water uitsteekt. Het onbewoonde eiland is tegenwoordig een belangrijk natuurreservaat. In de middeleeuwen was het eiland bewoond door piraten die zich hier schuilhielden voor de autoriteiten. In de drukke maanden van het jaar vertrekken er dagelijks excursies naar het eiland. Hierbij wordt er wel rekening houden met de impact van de aanwezigheid van mensen. Zo zijn de groepen nooit groter dan tien man en moeten de bezoekers speciale vergunning hebben om het eiland te mogen betreden. Een bezoek aan het eiland is zeer de moeite waard door het enorme desolate karakter waarbij je jezelf nietig zult voelen. Er zijn er vier wandelroutes op het eiland waarvan de makkelijkste langs redelijk begaanbare paden gaat en de moeilijkste route je laat klauteren over grote rotspartijen. Het is ten strengste verboden om zelf op pad te gaan. Je zult ten alle tijden bij je gids en je groep moeten blijven. Grote delen van het eiland zijn verboden terrein omdat hier een aantal zeldzame diersoorten hun habitat hebben en niet gestoord mogen worden.